Wat mag een hond niet eten

Wat mag een hond niet eten?

Weet wat je hond niet mag eten

Honden zijn vaak makkelijke eters en willen (bijna) alles wat zij tegenkomen proeven. Dit is helaas niet altijd handig. Sommige voedselsoorten kunnen namelijk giftig zijn voor jouw hond. Dit wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen, dat begrijpen wij maar al te goed! Daarom leer je in dit blog wat jouw hond niet mag eten. We vertellen je wat de verschijnselen zijn en wat je moet doen wanneer je hond deze voeding wel eet.

Welke voeding mag je hond niet eten?

Om het makkelijk te maken hebben we hieronder een lijst gemaakt met voeding die je vaak in huis tegenkomt, dit is voeding die je hond niet mag hebben. Er is natuurlijk een waslijst aan voedsel die je beter niet aan je hond kan geven, maar maak je geen zorgen! We sommen de 20 meest voorkomende voor je op:

Voeding die honden niet mogen eten

 • Avocado
 • Abrikoos
 • Alcohol
 • Bieslook
 • Champignons
 • Drop
 • Druiven
 • Kippenbotjes (deze splinteren)
 • Krenten
 • Melkproducten
 • Noten
 • Paprika
 • Prei
 • Rauwe aardappelen
 • Rauw varkensvlees
 • Rozijnen
 • Sjalot
 • Tomaten
 • Uien
 • Verse knoflook

Naast deze producten is het in ieder geval aan te raden om niet te veel van onze eigen voeding te geven. Zo nu en dan een klein stukje kan geen kwaad, maar teveel is niet goed. Voeding voor mensen is vaak te zout en bevat niet de juiste voedingsstoffen voor een hond. Ook kan je hond overgevoelig zijn voor specifieke voeding. Wil je zeker weten dat je hond niet allergisch is voor de voeding die hij krijgt? Dan kun je kiezen voor graanvrije lam brokken. Deze voeding is namelijk hypoallergeen en daardoor geschikt voor iedere hond!

Gevolgen van voeding die je hond niet mag hebben?

Snoep en chocolade

Snoep kan erg giftig zijn door de stof xylitol. Dit is een zoetstof die wordt gebruikt ter vervanging van suiker. De alvleesklier van de hond zal hier heftig op reageren en te veel insuline aanmaken. Dit kan leiden tot een bloedsuiker vergiftiging. 

Chocolade is één van de meest bekende giftige voedingsmiddelen. Een nadeel aan chocolade is dat honden er dol op zijn. Hoe puurder de chocolade hoe giftiger deze is. Dit komt door de stof theobromine. Een te grote hoeveelheid van deze stof kan zelfs de dood tot gevolg hebben! 

Witte chocolade bevat deze stof niet. Het is alsnog niet aan te raden om je hond witte chocolade te voeren. Chocolade heeft namelijk nog een nadeel, het is enorm vet. Je hond kan dus maagklachten krijgen met braken of verstoppingen tot gevolg. 

Gevolgen van het eten van chocolade voor een hond zijn: 

Hijgen, onrust, spiertrillingen, hoge lichaamstemperatuur, overlijden

Gevolgen van het eten van snoep voor een hond zijn:

Buikpijn, slechte eetlust, overgeven, leverfalen, diarree, nierfalen, wankele gang, zwakheid, sloomheid of overlijden

Het gevaar van bolgewassen

Wanneer je hond iets eet wat hij niet mag eten kun je dat vaak op verschillende manieren herkennen. Zoals energie verlies, veel slapen of bijvoorbeeld braken zijn goed te herkennen. Als je hond bieslook, knoflook, prei, sjalot of ui eet kan dit vervelende gevolgen hebben. 

Gevolgen van het eten van bolgewassen voor een hond zijn: 

Sloomheid, slapte (zwak voelen/uitgeput zijn), hogere hartslag en/of ademhaling, buikpijn, overgeven en diarree, verminderde eetlust, bloedarmoede (ook bekend als hemolyse), gele of bleke slijmvliezen

Problemen bij Noten

Honden kunnen niet goed tegen noten. Dit komt doordat er een hoog gehalte aan vet in de noten zit. De maag van de hond is niet in staat dit goed te verteren. In het bijzonder zijn noten zoals: amandelen, macadamia, pecan- en walnoten erg slecht voor honden. Geef voor de zekerheid ook andere noten niet aan je hond.

Gevolgen bij het eten van noten voor een hond zijn:

Oververhitting (herkent door veel hijgen), spierzwakte, trillen/trappelen en veel liggen, stijfheid, pijn in de gewrichten (zonder zwelling), overgeven en buikpijn, bleke slijmvliezen

Feitje: ondanks het hoge gehalte vet in pinda’s kun je honden wel kleine hoeveelheden pindakaas geven. Zolang het maar pure pindakaas is zonder het stofje xylitol. Kijk wel uit met de hoeveelheid en de frequentie van het geven van pindakaas aan honden.

Problemen met zuivel

Zuivel is niet giftig of verboden voor honden. Er zijn wel veel honden met een lactose-intolerantie. Voor veel honden kan het dus geen kwaad als je ze af en toe een stukje kaas geeft. Te veel zuivel heeft meestal diarree tot het gevolg. Niet erg prettig, maar dit zal na een paar dagen vanzelf over moeten gaan. Zo niet, dan altijd bellen met je dierenarts.

Giftige fruitsoorten

In fruitsoorten zit veel verschil. De meest voorkomende klachten komen vaak van avocado’s en druiven/rozijnen/krenten. De verschijnselen zijn dan ook erg verschillend. Een avocado bevat de stof percine. Deze is voor veel dieren, en zo ook de hond, erg giftig. 

Gevolgen bij het eten van avocado voor een hond zijn:

Hartfalen, met de dood tot gevolg, onderhuidse vocht ophopingen

Druiven en gedroogde vormen hiervan zijn vooral schadelijk voor de nieren van jouw hond.

Gevolgen bij het eten van druiven voor een hond zijn:

Nierfalen, verzwakt zijn, moeilijk kunnen lopen en sloomheid, buikpijn met overgeven als gevolg, diarree en een slechte eetlust.

Je kunt veel van deze situatie voorkomen door simpelweg snacks speciaal voor honden te kopen. Een bijkomend voordeel van alleen honden snacks te geven, is dat je hond niet schooit om het eten wat jij zelf eet! Mocht je echt graag een stukje fruit aan je hond willen geven, geef dan bijvoorbeeld een mandarijn, banaan of bijvoorbeeld meloen.

Mijn hond heeft iets verkeerds gegeten, wat nu?

Je hond krijgt niet zomaar te maken met deze symptomen. Wanneer je hond last heeft van braken, diarree, rillingen, wankele gang, hartkloppingen, nierfalen of ander ongewoon gedrag wat jij niet van je hond gewend bent, is het goed mogelijk dat hij één van deze stoffen binnen heeft gekregen. Let dus goed op het gedrag van jouw hond. 

Zodra je een afwijking hierin merkt, aarzel dan niet om jouw dierenarts te bellen. Zij weten precies wat de beste oplossing is voor jouw hond. Wanneer je zeker weet dat je hond één van de bovenstaande voedingsmiddelen binnen heeft gekregen bel dan altijd direct met jouw dierenarts! Vaak is de hond laten braken al een goede oplossing.

Hond heeft iets verkeerds gegeten

Conclusie

Er zijn veel verschillende voedingsstoffen die je hond niet mag hebben. Met veel verschillende gevolgen, van braken tot en met overlijden. Het is bijna onmogelijk om alles te onthouden of te herkennen. Wanneer je het gedrag van jouw hond niet herkent bel dan direct de dierenarts, zodat ze je hond op tijd kunnen helpen. TIP: zet de dierenarts in je telefoon onder een sneltoets of met de naam 01 of AA dierenarts. Zo staat deze altijd bovenaan in je telefoon en bespaar je veel tijd!