Wat is kennelhoest?

Kennelhoest bij honden

Wat is kennelhoest?

Kennelhoest is een erg besmettelijke infectie die voorkomt bij de voorste luchtwegen van de hond: de neus, keel en luchtpijp. Door de naam lijkt het alsof deze ziekte alleen in kennels voorkomt of verspreid wordt via kennels, maar dat is verre van juist. Wanneer een hond kennelhoest heeft kan hij iedere hond die hij tegenkomt besmetten met deze ziekte.

De oorzaak van kennelhoest

Kennelhoest is een verzamelnaam voor alle veroorzakers van infecties in de voorste luchtwegen bij de hond. Deze ziekte kan namelijk voortkomen door verschillende redenen. Het kan komen door het adenovirus, Parainfluenza-virus maar het kan ook voortkomen uit een bacterie. Namelijk de Bordetella Bronchisepta. Het kan dus erg vervelend zijn wanneer jouw hond hier last van heeft. Probeer contact met andere honden dan ook te vermijden totdat de klachten weg zijn.

Hoe krijgt een hond kennelhoest?

Honden kennen weinig privacy en zijn veel in direct contact met elkaar. De ziekte kan zich dan ook makkelijk verspreiden wanneer een hond, die kennelhoest heeft, niest of wanneer er direct neus- en bek contact bestaat. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen in het verkrijgen van deze infectie. Zo kun je kijken naar de infectiedruk, kijk bijvoorbeeld naar drukke plaatsen en vermijd deze wanneer je hond last heeft van kennelhoest. Ook kun je denken aan de weerstand van je hond. Wanneer je hond al wat ouder is, heeft hij bijvoorbeeld al snel een lagere weerstand. Als je ziet dat andere honden overmatig niezen of luchtwegklachten vertonen, blijf dan op afstand met jouw hond.


Hoe herken je kennelhoest?

Er zijn verschillende symptomen die je in de gaten dient te houden wanneer je uitlaat veldjes of andere drukbezochte hondenuitlaat plaatsen bezoekt. Let vooral op de volgende symptomen wanneer je met je hond op pad wilt gaan:

  1. Kokhalzen met slijm
  2. Koorts
  3. Een harde (droge) hoest
  4. Slecht kunnen eten/verminderde eetlust
  5. Sloomheid

De harde hoest is te herkennen als een zware hoest die echt van onder uit de keel komt. Het lijkt op dat moment alsof de hond iets vast heeft zitten in de keel en het er niet uit krijgt. Je kunt het geluid herkennen als een soort “zware rokers hoest”. In de acute fase van de kennelhoest wordt vaak hoge koorts geconstateerd, vooral wanneer de huisdieren niet hun (jaarlijkse)vaccinaties hebben gehad.

Wanneer wordt de diagnose kennelhoest vastgesteld?

Dit kan per dierenarts verschillen. De hoest is namelijk lastig te herkennen en het kan ook zijn dat de hond een lichte, niet besmettelijke, ontsteking in de keel heeft. De dierenarts kijkt vooral naar het verhaal van de eigenaar van de hond en legt een verband met de boven genoemde symptomen. Ook kan de dierenarts druk uitoefenen op de luchtpijp om te controleren of dit een hoestbui oproept. Dit kan voor de dierenarts een indicatie zijn. De dierenarts kijkt ook naar andere mogelijke oorzaken van het hoesten zoals eventuele hartproblemen.

Hoe kan kennelhoest behandeld worden?

Bij het behandelen van kennelhoest wordt er naar twee elementen gekeken:

Het doorbreken van de vicieuze cirkel

Het lastige aan het oplossen van een infectie aan de luchtpijp is het feit dat irritatie in de keel leidt tot hoesten. Tegelijkertijd leidt hoesten tot meer irritatie aan de luchtpijp. Dit is lastig om te voorkomen, maar zeker niet onmogelijk. Er zijn in ieder geval twee dingen waar je rekening mee kunt houden wil je zo snel mogelijk van de kennelhoest af zijn.

1. Geef je hond rust en ruimte

Wanneer je hond erg druk is of wanneer je je hond erg druk maakt vraag je meer van zijn energie, zo ook van zijn ademhaling. Wanneer je lange wandelingen gaat maken of de hond achter een bal aan laat rennen, gaat de hond vaak hijgen. Het hijgen van de hond kan ervoor zorgen dat het slijmvlies van de luchtpijp droger wordt. Doordat dit droger wordt kan de keel meer gaan kriebelen. Dit is niet prettig voor de hond, dit resulteert dan ook in hoesten. Door het hoesten blijft de luchtpijp geïrriteerd. Wanneer je merkt dat je hond last heeft van kennelhoest kun je het beste minimaal een week wat rustiger aan doen. Kijk vooral naar hoe de hond zich voelt. Het genezingsproces is voor iedere hond weer anders. Net als bij mensen is iedere hond uniek en hebben zij hun eigen tijd nodig.

2. Uitlaten met een tuigje

Het uitlaten met een tuigje voorkomt druk op de keel van de hond. Vooral wanneer je een hond hebt die graag aan de lijn trekt kan het zijn dat je deze infectie langer in stand houdt. Wanneer de hond trekt aan een hals bant krijgt de hond dus niet voldoende rust. Investeer daarom vooral in een tuigje. Weggegooid geld is het zeker niet. Een tuigje kun je ten alle tijden weer gebruiken. Vind jij ook niet dat een tuigje fijner is dan een halsband?


Hoelang blijft mijn hond last houden van kennelhoest?

Dit verschilt per hond. De ene hond heeft er langer last van dan de andere hond. Je kunt het beste rekening houden met een minimum van 10 dagen. Wanneer de hond van kennelhoest af lijkt te zijn kun je het beste nog een paar dagen drukbezochte plaatsen, waar veel honden komen, vermijden om besmetting te voorkomen.

Wat moet ik doen als mijn hond kennelhoest heeft?

Normaalgesproken gaat de kennelhoestinfectie binnen enkele dagen vanzelf over. Stopt het hoesten bij jouw hond niet binnen een paar dagen? Of blijft je hond gezondheidsklachten vertonen? Dan is het verstandig om een professionele dierenarts naar jouw hond te laten onderzoeken en behandelen. Let op! Wanneer je hond te lang last blijft houden van kennelhoest dan kan er chronische kennelhoest ontstaan of bijvoorbeeld een longontsteking. Houdt de hoest langer dan 10 dagen aan, raadpleeg dan jouw dierenarts.

Wat kan ik doen om kennelhoest te voorkomen?

Je kunt je hond vaccineren tegen kennelhoest. Je kunt hiervoor een jaarlijkse vaccinatie halen. Deze vaccinatie wordt geadviseerd bij honden die:

  1. Op drukke uitlaatveldjes worden uitgelaten
  2. Honden die training volgen
  3. Honden die naar een kennel/dierenpension gaan (vaak verplicht door de houder)
  4. Honden die op andere drukbezochte evenementen komen zoals bijvoorbeeld hondenshows

Het is aan te raden om deze vaccinatie ook te halen wanneer dit niet het geval is. Ook met het uitlaten van je hond kan je hond kennelhoest oplopen. De vaccinatie biedt geen 100% garantie op het voorkomen van kennelhoest, maar verkleind de kans. Virussen kunnen ontwikkelen, hierdoor kan het zijn dat de vaccinatie minder goed werkt. Wanneer je hond gevaccineerd is zijn de klachten van kennelhoest vaak een stuk milder. Zo is de koorts minder hoog, gevaccineerde honden hoesten veel minder en ze worden sneller beter dan ongevaccineerde honden.

Zijn er andere manieren om kennelhoest te voorkomen?

Je kunt ervoor kiezen om drukbezochte plaatsen te vermijden. Hierdoor is het risico op kennelhoest verlaagd, maar er bestaan nog steeds kansen om de infectie op te lopen. Je moet je afvragen of je dit wel wilt. Een hond heeft namelijk sociaal contact nodig om gezond en gelukkig te kunnen leven.

Hulpmiddelen tegen kennelhoest

Vermijd ten alle tijd druk op de luchtpijp. Het is aan te raden om een borsttuig aan te schaffen. Met een borsttuig wordt de druk op de borst verdeeld, zo voorkom je dat de luchtpijp verder geïrriteerd raakt en je hond kans maakt op een chronische variant van de kennelhoest.

Reactie plaatsen